Hiánycikk lehet a légkondi!

2011. July 12.


Hiánycikk lehet a légkondi!
A magyar piacon tavaly is hatalmas volt a igény, idén viszont még többen keresnek

Az előrelátó vásárlók már hónapokkal ezelőtt megvették a megfelelő klímát, de mit tegyen az, akinek csak most jutott eszébe, hogy légkondit szeretne? Nem elég, hogy figyelni kell a megfelelő típus kiválasztására, de ha ilyen ütemben növekedik a kereslet, akkor mire beköszönt az igazi kánikula, a gépek akár el is fogyhatnak az áruházak polcairól.

A világ legnagyobb keresőoldala, a Google magyarországi vezetője szerint idén már korábban megindult a szezon. „2011-ben már két héttel előbb megindult a klímaberendezések internetes keresésének szezonja, mint a korábbi években.“ fogalmazott Heal Edina, a Google Magyarország vezetője.

Az Árukereső.hu piacvezető árösszehasonlító oldalon 3800 klíma közül hat szempont alapján lehet böngészni. Az oldalon havonta megforduló közel kétmillió felhasználó kereséseit elemezve úgy tűnik, hogy nap mint nap egyre többen keresnek és vásárolnak klímát. A weblapon az egyszerű 20-30-ezer forintos géptől egészen a 3-4 millió forintos csúcsmodellekig számos ajánlat található. A szakértők szerint a kiválasztásnál figyelni kell a gép energiahatékonyságára is: néha egy olcsónak tűnő gép üzemeltetése olyan gazdaságtalan lehet, hogy a villanyszámlánk több lesz mint a gép ára! „ A keresés növekedése most láthatóan nagyobb Magyarországon, mint a korábbi években. Ebben a hónapban négyszer annyian keresnek klímát a neten, mint tavaly ilyenkor. Azokon a napokon, amikor nagyobb a hőség, akár 10-szeresére is nő az érdeklődés! Nem mindig az olcsóbb a legjobb választás: nálunk nem csak az árakat lehet összehasonlítani, hanem a fogyasztó azt is láthatja, hogy a korábbi vásárlók mennyire voltak megelégedve a bolt szolgáltatásaival és magával a termékkel.” tette hozzá Rácz István marketing igazgató.

A KSH adatai szerint 2010-ben kb. 150 csuklós busz tömegével megegyező mennyiségben importált Magyarország klímát. Ha a rendelkezésre álló berendezések mennyisége nem nő meg érdemben, akkor nagy bajban lesznek azok akik nem veszik meg időben a légkondijukat!

A Facebook Vásárlási Tanácsadók oldalának szakértői szerint is érdemes a klímaberendezéseket az árukereső weboldalakon kiválasztani. Az ilyen árösszehasonlító oldalak folyamatosan megmutatják, hogy hol, milyen áron és milyen típusú klímaberendezést érdemes venni. Az interneten sorbaállás, parkolási nehézségek és izzadás nélkül mindenki könnyen kiválaszthatja pontosan azt a gépet amire szüksége van!

A teljes közlemény PDF-ben