Az Ország Boltja Verseny Legjobbjainak Sikertörténetei

2024. April 16.

Eltérő üzleti modell és vezetési stílus jellemzi Az Ország Boltja verseny legjobbjait, amiben viszont feltűnően nagy a hasonlóság a győztesek között, az a messze átlag feletti ügyfélközpontúság. Nem véletlen, hogy a 2023-as verseny díjazottjai között olyan is akad, aki már többször is elnyerte a díjat a magyarországi online boltok minőségi és népszerűségi megmérettetésén – ez derül ki abból a felmérésből, amelyet Az Ország Boltja címet legutóbb elnyertek körében folytatott le az Árukereső.

A magyarországi webáruházak legnagyobb elismerésének számító Az Ország Boltja díj lényege, hogy a győztesekről az adott évben beérkező vásárlói vélemények döntenek. „Mivel valós és közvetlen visszajelzések születnek, így a megmérettetés kiemelkedően megbízható és hiteles” – szögezi le Szták András, az Árukereső.hu ügyvezető igazgatója. Aki rendelést ad le egy webáruházban, annak automatikusan lehetőségében áll értékelni az adott üzletet, majd a verseny alatt szintén kifejezheti elégedettségét az orszagboltja.hu weboldalon is, valamint a webshopok oldalain megjelenő szavazógombok segítségével.

A markabolt.hu webáruházat működtető Domotherm Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonosai szerint a dolgozói elkötelezettséget a nem anyagi jellegű elismerések is erősítik. Abban pedig, hogy a magyarországi webáruházak mezőnyében az elsők között, 2004-ben elindított Márkabolt.hu 2017 óta mindig elhozza az első díjat a Műszaki cikk és mobilkommunikáció kategóriában, illetve Az Ország boltja díjat háromszor is elnyerte már 2021 óta, Kramer Gyula, a Domotherm ügyvezetője szerint az ügyfélcentrikusságnak és a minőségi maximalizmusnak van kitüntetett szerepe. „Mi magunk csináljuk azt, amihez értünk, amihez viszont nem, azt kiszervezzük, mint a raktározást, a logisztikát vagy a szállítást” – rögzíti az ügyvezető, aki hozzáteszi: minden partnerüktől ugyanazt az ügyfélbarát hozzáállást várják el, mint saját maguktól. Ez a hazai gyakorlatban még mindig ritkaságnak számító, minden forgalmazott cikkre kiterjedő, informatív és érthető termékvideóknál kezdődik, és kiterjed a több mint két évtizede működtetett minőségirányítási rendszerre. Utóbbival képesek átültetni elvárásból a valódi gyakorlatba, hogy a vásárló ugyanolyan megbízhatóan és a számára optimális időben kapja meg a 100 kilós mosógépét, mintha csak egy pár cipőt rendelt volna, amiben kiemelt szerepet játszik az is, hogy hétfőtől vasárnapig biztosítják a kiszállítást.

Miközben a fogyasztók számára Az Ország Boltja elismerés egyértelműen egy kiemelt erejű hitelességi faktor, az online kereskedők számára is komoly értéket képvisel. „Ez a megmérettetés leginkább azzal segíti a fejlődésünket, hogy visszaigazolja, érdemes az ügyfélélményre koncentrálva fejleszteni a webáruházat” – hangsúlyozza Kovács István, a 2003-ban létrejött és az alkatreszek.hu néven is ismert Kovács Autóalkatrész Webáruház ügyvezető igazgatója. Szerinte az ügyfelektől érkező visszajelzések arra is jók, hogy felhívják a figyelmet a még fejlesztendő területekre, amelyekre a jövőben érdemes koncentrálniuk. Az Ország Boltja elismerést 2017 óta minden évben kiérdemlő alkatreszek.hu csapata például folyamatosan elemzi a vásárlói kosár összetételét és a raktárkészlettel, beszerzések finomhangolásával törekszik a minél jobb ügyfélélményre, miközben weboldalunk működését is a vásárlói visszajelzéseknek megfelelően alakítják.

A teljes odaadást, az odafigyelést, és a maximális professzionalizmust tartja a fő faktoroknak az ujkonyvek.hu-t működtető Half Money Kft. ügyvezetője abban, hogy a webshop a vásárlók értékelése alapján 2023-ban kilencedik alkalommal nyerte el a Minőségi díjat Szórakozás és kikapcsolódás kategóriában. Jurek Gusztáv kollégáival együtt büszke rá, hogy 12 éves működésük minden évében díjazottak voltak a megmérettetésen. Ugyanakkor szerinte az is jó visszajelzés, ha egy webshop nincs a díjazottak között, hiszen ez azt mutatja, hogy van még tere a fejlődésnek, és lehet jobban is csinálni. „Mivel a sikerből a munkatársaim is kiveszik a részüket, az utóbbi két évben már ők mentek el a díjkiosztóra, hogy a gálán személyesen is átélhessék, mindannyian részesei ennek a sikernek” – teszi hozzá az ügyvezető.

Az erotikus termékeket forgalmazó webáruházak versenyében eddig összesen 13 alkalommal nyerte díjat a vagyaim.hu-t üzemeltető Webshop Logisztika Kft. Ebben Pörzse Norbert ügyvezető szerint meghatározó a hatalmas és egyedi termékeket is tartalmazó raktárkészletük, a profi ügyfélszolgálat, a nagyon gyors, akár egy munkanapos teljesítés, valamint az ezekhez társuló alapos ügyféltájékoztatás és maximális diszkréció. „Ha odafigyelünk a vásárlóinkra, ők nyújtják a legnagyobb segítséget a fejlődéshez” – hangsúlyozza Pörzse Norbert, aki szerint Az Ország Boltja elismerés egyértelműen növeli a webáruházuk iránti bizalmat, amelyek – a díjnak köszönhetően – azok is megelőlegeznek nekik, akik még csak most ismerkednek a felhozatallal. Márpedig az erotika kategóriában a bizalom talán még fontosabb tényező az ügyvezető szerint, mint az online kereskedelem egyéb területein.

A bizalom jelentősége mellett a „vásárlónak mindig igaza van” alapelv maradéktalan betartását tartja a siker alkotóelemének Őri Gergely, az Ország Boltja versenyen eddig 17 díjat begyűjtő jateknet.hu webáruházat üzemeltető Modell & Hobby Kft. ügyvezetője. „Mindig az ügyfél érdekeit nézzük, a lehető legjobb kiszolgálást nyújtjuk neki, és még akkor sem vitatkozunk, ha tényleg csak az utolsó pillanatban kapcsol, hogy közeleg a gyerek születésnapja vagy a karácsony” – teszi hozzá az ügyvezető, akinek meggyőződése, hogy kimagasló teljesítményt kizárólag a szolgáltatás színvonalával lehet elérni. Azt ugyanis, hogy a webáruház átlátható, a termékleírások elérhetőek, a vásárlási folyamat gyors és egyszerű, az árak pedig kedvezőek legyenek, a magukra valamit is adó e-kereskedők körében már alapnak számít. Az ügyfélelégedettségre fókuszálva azonban egyre magasabbra lehet tenni a lécet, ami a JátékNet.hu esetében például azt eredményezi, hogy a webshop több mint hét és fél éve birtokolja a Megbízható Bolt legmagasabb minősítését.

Az Ország Boltja verseny tehát nem csupán az elismerések szempontjából izgalmas az üzleteknek, hanem a visszajelzések miatt is, amiket így kapnak. A vásárlók által megfogalmazott kritikák és javaslatok nem csupán alapjai a díjaknak, hanem egyszerre lehetőséget is teremtenek a folyamatos fejlődésre és javulásra. Az ügyfélközpontú hozzáállás és a minőség iránti elkötelezettség a verseny résztvevőinek közös nevezője, és ezért lehetnek győztesek évről évre.

Az Árukereső.hu idén is várja majd a régi és új jelentkezőket, hogy akár újabb nyertesekkel bővülhessen a lista, akár friss vállalkozások kerülhessenek a díjazottak közé.