Döntsünk hideg fejjel klíma vásárláskor!

2013. July 10.

A nyári forróság negatív hatással van szervezetünkre. Harminc-negyven fokos melegben gyakran elkap minket a rosszullét, és úgy érezzük, azonnal elájulunk, ha nem hűtjük le magunkat egy légkondicionált helyiségben. A kánikulai időszak fáradttá, lelassulttá tesz napközben, az éjszakai nagy melegtől pedig sokan aludni sem tudnak, így a kialvatlanság nyomja rá a bélyegét a következő napra. A kifáradás sokakat ingerlékenyebbé, türelmetlenebbé tesz, romlik a reakcióidőnk, a teljesítményünk, amely nem csupán a munkavégzés során mutatkozik meg, de veszélyes közlekedési helyzeteket hozhat létre.

Ezeket a negatív hatásokat csökkenthetjük, vagy éppen kerülhetjük el teljesen, ha légkondicionálót szereltetünk be a nappaliba, a hálóba vagy az irodába.

Rengeteg típusú berendezés kapható. Mi alapján válasszunk?

Klímaberendezést nem egy szezonra vásárol az ember, így a vásárlást – jó esetben – egy alapos, végiggondolt mérlegelés előzi meg. A www.klíma-vásárlás.hu alábbi hasznos tanácsai ebben nyújtanak segítséget.

Teljesítmény

A klímaberendezés teljesítményének meghatározása talán a legfontosabb kérdés. A szükséges hűtőteljesítmény, azaz a hőterhelés számos tényezőtől függ:

  • Külső falszerkezet
  • Nyílászárók nagysága, minősége
  • Tájolás (egy északi tájolású helyiséget kevésbé kell hűteni)
  • Hőszigetelés
  • Födémszerkezet
  • Árnyékolás (zsalugáter, napernyő, árnyékot adó fa van-e)
  • A helyiségben tartózkodó személyek száma, tevékenysége
  • A helyiségben működő berendezések által leadott hő
  • Légcsere (gyakori-e az ajtónyitás)

Ezen tényezők meghatározása után lehetséges az optimális méretű gépnagyság kiválasztása. A hőterhelés meghatározására a szakemberek hűtési igény esetén általában 10 m2 alapterületre 1 kW-ot számolnak. Tehát egy átlagos 25 m2-es helyiségbe egy kb. 2,5 kW hűtőteljesítményű klímaberendezés lehet elegendő.

Az elektromos hálózat adottságai

Ha a kiválasztott gép fogyasztása magasabb, mint amit a meglévő elektromos rendszerünk elbír, akkor bővíteni kell az elektromos hálózatot. Ha ezt nem szeretnénk, akkor egy kisebb teljesítményű és fogyasztású modellt kell választanunk. (Jó megoldás lehet erre egy inverteres klíma)

Mono-vagy multigép?

Kisebb hűtési teljesítmény igénye esetén elegendő egy beltéri egység. Egy nagyobb iroda vagy egy amerikai konyhás nappali esetében azonban nem tanácsos egy helyről hűteni, mivel az nagy légsebességgel és szélzajjal jár.

Design

Sokaknak a legfőbb szempont, hogy a gép illeszkedjen az enteriőrbe. Sokféle elegáns megoldás létezik, de ne felejtsük: a design általában műszaki kompromisszumokkal jár!
Egyre gyakoribb kérés, hogy ne látszódjon a berendezés. Erre a legalkalmasabb a légcsatornázható, burkolat nélküli berendezés, amelyet akár vízszintesen, akár függőlegesen is be lehet építeni.

A tetőterekben problémát jelenthet a kevés függőleges falfelület. Ilyen esetekben javasolják a szakemberek a padlón álló vagy a parapet/mennyezeti beltéri megoldást.

Inverteres készüléket mindenáron?

Az inverter tulajdonképpen egy fokozatmentes teljesítményszabályozó, amellyel a klímakészülék önszabályozó módon a legoptimálisabb teljesítményszintre áll be. Ezzel energiát spórol, a működés jelentős részében sokkal halkabb, mint a nem inverteres társai. De tudta-e azt, hogy inverter és inverter között óriási különbség lehet? Hogy míg az “olcsó inverteres” akár kikapcsolt állapotban is jelentős mennyiségű áramot fogyaszt, addig a másik korszerű készülék segít, hogy üzem közben akár 30% energiát takarítson meg? Vásárlásnál szem előtt kell tartani mind a készenléti, mind pedig az üzem közbeni fogyasztást, hogy a későbbiekben ne érjen minket csalódás, ugyanis egy régebbi, első generációs, energiafaló inverteres klímaberendezésnek a készenléti fogyasztása akár százszorosa is lehet!

Röviden az energiahatékonyságról

2013. január 1-jével A-G-ig terjedően lehet energiaosztályokba sorolni a berendezéseket. Ez 2015-től az A+, 2017-től az A++, 2019-től pedig az A+++ kategóriákkal bővül.

Milyen klímát vesznek az online vásárlók?

Az Árukereső.hu idei statisztikája szerint azok között, akik időben, kellő előrelátással vásárolnak klímát, a legnépszerűbbek a közismert falra szerelhető split klímák: a vásárlók háromnegyede ezt választja.

Utolsókból lesznek az elsők

A márkák közül eddig a tavalyi ötödik helyezett, a Daikin vezeti a hazai népszerűségi listát mindössze 1%-kal. A dobogó második helyezéséért idén holtverseny alakult ki a tavalyi ezüstérmes LG, az aranyérmes Midea, és a bronzérmes Samsung között. A TOP 5-ös kedveltségi listát a Panasonic zárja, aki a tavalyi évben még nem került be a legkedveltebbek közé. Az Árukereső.hu oldalon jelenleg 1340 különböző légkondicionáló közül választhat a vásárló, melyeket hat különféle szempont – ár, gyártó, típus, tulajdonságok, maximális hűtő teljesítmény, maximális fűtő teljesítmény – alapján össze is tud hasonlítani.

Az ár a döntő

A most vásárlók 79%-a 230.000 Ft alatt akart klímát választani, a hűtési teljesítmény szempontjából pedig a vásárlók 70%-a inkább kisebb, 1,8 és 3,5 kW közötti teljesítményű gépet választ. Az inverteres klímák tekintetében az eredmény meglepő: a vásárlók mindössze 20%-a vesz ilyen klímát, annak ellenére, hogy a kínálatban fellelhető berendezések 74%-a rendelkezik ezzel a tulajdonsággal. A válasz nagy valószínűséggel az árra vezethető vissza: a cikk írásakor a TOP 20 termékből 14 db inverteres, melyek ára akár 35%-kal is magasabb lehet nem inverteres társainál egyazon márka és teljesítmény esetében.

Utolsó utáni pillanatig várunk

Mint minden évben, idén is elmondható, hogy sokan csak akkor vásárolnak klímát, amikor a kánikula már elviselhetetlenné válik. Ha a nagy melegben minden előzetes tájékozódás nélkül megvesszük az első “szembe jövő” akciós légkondicionálót, legtöbbször később mégis meleg helyzetbe kerülhetünk. A hőség közepén megvásárolt legolcsóbb gépek gazdaságtalan működése, gyenge minősége, és a sürgősségéből adódó szakszerűtlen beszerelése végül sokkal több kiadást és gyenge hatást eredményeznek, mintha időben, előrelátóan választottunk volna klímát

! Online vásárlás alkalmával sem kell mellőznie a szakértő segítséget. Amennyiben az Árukereső.hu-n keresztül vásárol klímát, úgy lehetősége van a kiszemelt termékkel kapcsolatban kérdéseket feltenni közvetlenül a forgalmazóknak.

A teljes közlemény PDF-ben