Beindult az idei téli gumi szezon!

2012. October 31.

A vásárlók több mint 75%-a 85.000 forint alatt szeretné megúszni a téli gumi vásárlást – derül ki az Árukereső.hu kutatásából.  

2012-ben is kutatást indított az Árukereső.hu, hogy feltárja milyen szempontok alapján és milyen télgumit választ a magyar vásárló. Idén az október 24-i pár órás havazás napján több mint duplájára nőtt a téli gumi iránti keresések száma a magyar internetezők körében. Idén majdnem minden felhasználó eleve az akciós gumik iránt érdeklődik. Emellett természetesen a magyar fogyasztó is gyakran keres hiteles véleményeket, teszteket, valamint a vásárlás során megbízható kereskedőnél szeretné megvenni a gumikat. 

Idén a legnépszerűbb szélességű téli gumik a 195 milliméteresek, ezeket követik szinte holtversenyben a 205 és a 175 mm-esek. Elmondható, hogy Magyarországon évek óta a legtöbben 195 mm-es téli gumit keresnek. Átmérő szempontjából pedig a 16 és 14-esek követik a legnépszerűbb 15 inch-eseket a piacon.

A fogyasztók több mint fele úgy kezdi meg a keresgélést az Árukereső.hu több mint 8000 téli gumi ajánlata közt, hogy nincs konkrét elképzelése arról, milyen márkájú abroncsot szeretne.

A vásárlások során a márkákat tekintve a Continental lett idén a legnépszerűbb, melyet a Michelin és a Bridgestone gumik követnek a dobogón. Érdekes, hogy a vásárlás során konkrét márkákat keresők közt is a Continental és a Bridgestone gumik a legkeresettebbek jelenleg.

A téli időjárási viszonyok beköszöntével rendkívül veszélyes nem megfelelő abroncsokkal közlekedni. 7°C alatt mindenképpen érdemes feltenni a téli gumikat, mivel ilyenkor már a normál abroncsok ridegebbé válnak és elvesztik megfelelő tapadásukat, ezáltal jóval hosszabb lesz a fékút és könnyen irányíthatatlanná válhat az autó. A rossz úttartás, hosszú féktáv és az irányíthatatlanság ellen a legjobb védelmet a téli gumiabroncs jelenti minden autó számára.

Idén novembertől, azaz pár hét múlva új Európai Uniós szabályozások lépnek életbe a gumiabroncsokon feltüntetendő információkkal kapcsolatban. A július 1. után gyártott gumikat novembertől már csak úgy lehet forgalomba hozni, hogy – a háztartási gépekhez hasonlóan – feltüntetnek rajta egy információs címkén néhány fontos adatot: az üzemanyag-hatékonyságot, a nedves tapadást és a zajszintet. Ez az új címke sokat fog segíteni a vásárlóknak a megfelelő döntés meghozatalában: így könnyebben lehet környezetbarát és energiatakarékos gumikat választani.

Ne feledjük, hogy a téli gumik is elöregednek! Három év után mindenképpen ellenőriztetni kell, hogy rendelkezik-e még megfelelő tapadási és úttartási tulajdonságokkal, hiszen egy elöregedett és elkopott téli gumi hihetetlen veszélyeket rejthet!
Az Árukereső.hu-n jelenleg több mint 70 gyártó 8100 téli gumiját lehet összehasonlítani nyolc szempont alapján. Az oldalon havonta több mint 4 millió magyar internetező fordul meg.

A teljes közlemény PDF-ben