Ne Földünk kárára ajándékozgassunk karácsonykor

2011. November 30.

Ne Földünk kárára ajándékozgassunk karácsonykor

Környezettudatos karácsonnyal rengeteg stressztől és pénzkidobástól szabadulhatunk meg! Az internetes vásárlás sokkal kevésbé árt a környezetnek, ráadásul olcsóbb és kényelmesebb mint a karácsonyi forgatagban boltról boltra járva beszerezni az ajándékokat.

Kerüljük el a sorban állást, parkolási nehézségeket és a dugókat
Miközben autóval körbejárjuk a várost boltról boltra, hogy megtudjuk egy-egy termék hol mennyibe kerül rengeteg káros anyagot pöfékelünk a levegőbe, órákig állunk a dugóban. Ha nagy nehezen találunk parkolóhelyet, akkor ráadásul több ezer forintot is bedobálhatunk egy automatába, amire bejárjuk az összes kiszemelt boltot. Ezzel szemben, ma már otthonról, a fotelből is összevethetjük a boltok árait olyan árösszehasonlító oldalakon, mint pl. az Árukereső.hu. Az internetes tájékozódással rengeteg pénzt, időt spórolunk, és biztosan naprakész adatokat kapunk anélkül, hogy szennyeznénk a környezetünket.

Internetes vásárlással bolygónk védelméért
Az internetes kereskedelem során nem kell üzleteket fenntartani, kivilágítani, fűteni és hűteni, elég egy sokkal kisebb energiaigényű raktárat üzemeltetni. Az online megvásárolt árucikkeket a futárcégek nagyságrendekkel kevesebb károsanyag-kibocsátás mellett tudják eljuttatni a vásárlóhoz, mint amikor a vásárló megy el a termékért, dugóban ül, parkol, majd hazapöfög saját autójával. Az internetről rendelt áruk házhozszállítása 24-szer kevesebb CO2 kibocsátással jár, mint amikor ezekért a termékekért a vásárlók a saját autóikkal mennek el. Így nincs üzemanyagköltségünk sem, ami a dráguló benzinárak mellett nagy anyagi megtakarítást is jelent. Az internetes kereskedelem során ráadásul már egyre több piaci szereplő újrahasznosított csomagolóanyagot használ, és nem nyomtatja ki feleslegesen a számlát, hanem elküldi e-mailben. Az Árukereső.hu piacvezető árösszehasonlító oldal idén áttért a kizárólagos elektronikus számlázásra, ezzel is csökkentve a felesleges papírfelhasználást. Emellett az Árukereső.hu idén partnere a Zöld Hétfő kezdeményezésnek is, mely ingyenes házhozszállítási akciókkal motiválja a fogyasztókat, hogy online, környezettudatosan vásároljanak.
Rácz István, az Árukereső.hu marketing igazgatója szerint „A környezettudatosság nem a lemondásokról szól. Ha tudatosan készülünk az ünnepekre, nem csak saját pénztárcánkat kímélhetjük, hanem a jövő generáció számára is élhető Földet hagyunk hátra. Az internetes vásárlás a kényelem mellett környezetbarát megoldást is kínál.”

Ne csak a karácsonyfánk legyen zöld
Akár a saját családunk számára, akár barátainknak vásárolunk, sose felejtsük el ellenőrizni az elektronikai termékek gazdaságosságát! Egy rossz hatékonyságú hűtő, mosógép, vagy akár sokat fogyasztó TV üzemeltetése rengeteg energiába és ezáltal pénzbe fog kerülni. Ha egy gép rossz energiahatékonyságú, akkor feleslegesen fogyaszt áramot és durván megemelheti az ajándék boldog tulajdonosának villanyszámláját. Már önmagában egy energiatakarékos LED-es karácsonyi fényfüzér hihetetlenül sok áramot tud megspórolni számunkra a hagyományos égősorokhoz képest.

Az ünnep alatt gondoljunk a másnapra is
A karácsonyi vásárlási láz a decembert nemcsak a kereskedelmi forgalomban, de a hulladékok keletkezésében is a rekordok hónapjává teszi. Ha megpróbáljuk csökkenteni a csomagolóanyagok mennyiségét, vagy újrahasznosított papírba csomagoljuk az ajándékokat, akkor is lesz bőven hulladékunk az ünnepek alatt. A felesleges eszközöket és szemetet mindig szelektíven gyűjtsük. Ezzel nagyban hozzájárulunk a hulladékhegyek csökkentéséhez hazánkban. A szelektív szemétgyűjtés többek között segít a számunkra már feleslegessé, használhatatlanná vált hulladékoktól környezetbarát módon megválni és hozzájárul szakszerű újrahasznosításukhoz.

A teljes közlemény PDF-ben