Idén már tudatosabban keresünk téli gumit

2011. October 26.

Idén már tudatosabban keresünk téli gumit
A vásárlók több mint 80%-a 19.000 Ft alatt szeretne téli gumit venni – derül ki az
Árukereső.hu kutatásából. 2011-re megtízszereződött az érdeklődés a tesztek iránt

Idén is kutatást indított az Árukereső.hu, hogy bemutassa milyen szempontok alapján és milyen télgumit választ a magyar fogyasztó. A piacvezető árösszehasonlító oldal kutatása idén meglepő változásokat talált a magyar piacon: kereséskor megsokszorozódott a téli gumi tesztek iránti érdeklődés, ami azt bizonyítja, hogy az ár mellett egyre inkább kíváncsiak a vevők mások tapasztalataira, szakértők véleményére. Ez teljesen új trend a piacon. Természetesen emellett a magyar vásárló téli gumi választásakor is felkapja a fejét az akció, vagy az olcsó szavak hallatán, valamint a hiteles és minőségi ajánlatokra.

2010-ben még alapvetően nem a legolcsóbb árkategóriában kerestek téli gumit a magyarok, de idén már egyértelműen ez a legnépszerűbb: A vásárlást tervezők 84%-a idén csak a legolcsóbb árkategóriában, azaz a 19.000 forint alatti gumik közül választ. A kutatás szerint tavalyhoz képest megtízszereződött a csupán az ár alapján böngészők aránya. Idén a legnépszerűbb szélességű téli gumik a 195 milliméteresek, ezeket követik szinte holtversenyben a 175, 185 és 205 mm-esek. Az abroncs szélességét és magasságát jelölő arányszámok szempontjából az 55-ös gumikat keresik a legtöbben, átmérőben pedig a a 14 és 16-osok követik a legnépszerűbb 15 inch-eseket a piacon.

A téli időjárási viszonyok beköszöntével rendkívül veszélyes nem megfelelő abroncsokkal közlekedni. 7°C alatt mindenképpen érdemes feltenni a téli gumikat, mivel ilyenkor már a normál abroncsok ridegebbé válnak és elvesztik megfelelő tapadásukat, ezáltal jóval hosszabb lesz a fékút és könnyen irányíthatatlanná válhat az autó. A rossz úttartás, hosszú féktáv és az irányíthatatlanság ellen a legjobb védelmet a téli gumiabroncs jelenti minden autó számára.

A 2012-től új Európai Uniós szabályozások lépnek életbe a gumiabroncsokon feltüntetendő információkkal kapcsolatban. A gumikon ekkortól kell majd feltüntetni az üzemanyag-fogyasztást, a nedves tapadást és a zajszintet is. Az üzemanyag takarékosság esetében a zöld „A” betű kifejezetten takarékos gumit fog jelölni, a leginkább pocsékoló típusokat pedig piros „G” fogja jelölni.
Ez az új címke sokat fog segíteni a vásárlóknak a megfelelő döntés meghozatalában: könnyebben fogunk tudni környezetbarát és energiatakarékos gumikat választani.

Ne feledjük, hogy a téli gumik is elöregednek! Három év után mindenképpen ellenőriztetni kell, hogy rendelkezik-e még megfelelő tapadási és úttartási tulajdonságokkal, hiszen egy elöregedett és elkopott téli gumi hihetetlen veszélyeket rejthet!

Az Árukereső.hu-n jelenleg több mint 40 gyártó 3300 téli gumiját lehet összehasonlítani nyolc szempont alapján. Az oldalon havonta közel 2 millió magyar internetező fordul meg.

A teljes közlemény PDF-ben