Az elektronikus kereskedelem tovább növekedett az elmúlt három hónapban

2011. September 21.

Az elektronikus kereskedelem tovább növekedett az elmúlt három hónapban

A legkeresettebb termékek listáján egyre népszerűbbek a tabletek, viszont nagyot esett az MP3 lejátszók forgalma. Egyértelműen tovább növekedett az internetes kereskedelem az elmúlt három hónapban az Árukereső.hu piacvezető árösszehasonlító oldal elemzői szerint. Így összességében akár már a 170 milliárd forintot is elérheti az e-kereskedelem forgalma idén!

Míg tavaly nyáron júliusban kisebb forgalom volt tapasztalható a webáruházakban, mint június vagy augusztus hónapokban, idén, az elmúlt 3 hónapban folyamatos növekedés volt látható.

A fényképező az egyetlen, amit még nem szorít ki az okostelefon
Ebben a periódusban a mobiltelefon termékkategória az átlagosan tapasztalható növekedés kétszeresét produkálta, a tablet pc-k (avagy táblagépek) pedig most először jutottak be a tíz legnépszerűbb elektronikai termék listájába. Az okostelefonok helyettesítő kategóriái mint például a GPS, a játékkonzol, stb. mind átlagon aluli növekedést produkáltak. Ez is azt bizonyítja, hogy egyre többen az okostelefonjukat használják számos olyan tevékenységre, melyhez korábban külön terméket vásároltak. Ezen a területen csak egy kivétel volt: bár gyakorlatilag minden okostelefonban van kamera, a digitális fényképezők forgalma mégis növekedni tudott, annyira, hogy a nyár folyamán a negyedik legkeresettebb termékkategória lett. Az telefonok ugyan egyre jobb, egyre nagyobb felbontású fényképezővel rendelkeznek, de úgy tűnik, hogy a magyar piacon idén nyáron még a legtöbben inkább külön digitális fényképezőt kerestek. Ezzel szemben az MP3 lejátszók kereslete nemhogy nem növekedtek, de hajszálnyit csökkent is a növekvő piaci környezetben. Valószínűleg az MP3 lejátszókat használó korcsoportok inkább mobiljukról hallgatnak zenét manapság.

A számítógép tusája
Az Árukereső.hu adatai alapján látszik, hogy egyre kevesebben vesznek hagyományos, asztali számítógépet. Az elmúlt három hónapban például közel 30%-kal kevesebben kerestek számítógép házat, mint tavaly ugyan ebben az időszakban. Viszont az adatainkat még mindig féltjük: átlagon felüli növekedést produkált a merevlemez kategória. Hiába népszerűek a netbookok, notebookok és persze a tabltek, szeretünk külső adathordozót használni. Ez is mutatja, hogy Magyarországon még nem terjedt el széles körben a világszere egyre népszerűbb cloud, avagy felhő technológia.

Milliárdos növekedés
A GKIeNET néhány hete nyilvánosságra hozott felmérése szerint az idén 155-160 milliárd forintot fog kitenni a hazai e-kereskedelem forgalma. Az Árukereső.hu elemzői szerint ezt az összeget meghaladva, akár 170 milliárdot is elérheti az internetes kiskereskedelmi forgalom 2011-ben. Ez azt jelenti, hogy idén a teljes kiskereskedelmi forgalom közel 2,5%-a már az interneten keresztül zajlik!

A teljes közlemény PDF-ben