Biztonságos nyári gumit, de 20.000 alatt!

2011. July 12.

Biztonságos nyári gumit, de 20.000 alatt!
A magyar vásárlók felét nem érdekli a gumi márkája

A biztonságos autózás alapfeltétele a megbízható és jó állapotú gumi. Egy elöregedett, vagy elkopott gumiabroncs könnyen okozhat balesetet az utakon. Az elmúlt hetekben országszerte rengetegen vásároltak új nyári gumit. Az Árukereső.hu piacvezető árösszehasonlító oldal elemzéséből egyértelműen látszik, hogy a magyar vásárlók háromnegyedénél a gumi ára a legfontosabb szempont a döntésnél.

Az árra figyelünk nem a márkára
A nyári gumik iránti megnövekedett kereslet kapcsán az Árukereső.hu az oldalán megforduló közel havi 2 millió látogató érdeklődését és vásárlási szokásait elemezte.

Azérdeklődők háromnegyede a legolcsóbb árkategóriában, azaz 19.000 forint alatt választott abroncsot. Ez is azt mutatja, hogy ebben a piaci szegmensben is az árérzékenység a legmeghatározóbb vásárlói magatartás, és csak ezután részesítik előnyben az egyes márkákat, illetve a jobb minőséget és a megtakarítási lehetőségeket.

Az magyar online vásárlók többsége lengyel abroncsot vesz
A fogyasztók több mint fele úgy kezdi meg a keresgélést az Árukereső.hu több mint 10.000 nyári gumi ajánlata közt, hogy nincs konkrét elképzelése arról, milyen márkájú abroncsot szeretne. A vásárlások során a márkákat tekintve a Kormoran lett a legnépszerűbb, melyet a Michelin és a Debica gumik követtek a dobogón. Negyedik helyre a BFGoodrich, ötödikre az Hankook abroncsok kerültek a magyar online vásárlók körében.

A hazai autósok közül a legtöbben 195 milliméter szélességű nyári gumit keresnek (a vásárlók negyede), és kb. hatoduk választ 205, illetve 185 milliméteres abroncsot. Az átmérő tekintetében a 15 colos a favorit (a vevők több mint harmada választja ezt), és átlagosan tíz emberből kettő választ 16 vagy 14 colos autógumit.

Fő a biztonság!
A biztonságos nyári gumi legalább 3 milliméteres futófelülettel rendelkezik, de az EU-s és így a magyarországi hatósági előírások értelmében is az 1,6 milliméteres felület már kifejezetten veszélyesnek számít (ezért meg is büntethetnek). Ilyenkor tavasszal a megszokott gumicserénél figyelnünk kell rá, hogy az abroncs rugalmas legyen és megfelelő vastagságú futófelülettel rendelkezzen. Ne feledjük, hogy a nyári gumik a forró utakon, vagy nagy esőkben fokozott terhelésnek vannak kitéve. A megnövekedett fékút, vagy a jármű gyengébb stabilitása pedig kimondottan balesetveszélyes. A piacon egyre elterjedtebb takarékos nyári gumik pedig már akár egy tanknyi benzint is megspórolhatnak számunkra egy év alatt. Az Európai Unió előírásai szerint 2012 őszétől a gyártóknak a gumi három új fontos jellemzőjéről kell majd tájékoztatást adniuk: az üzemanyag-hatékonyságról, a nedves tapadásról és a külső gördülési zajról. Az új címkék várhatóan hasonlóak lesznek a háztartási gépekről már ismert energiahatékonysági címkéhez.

A teljes közlemény PDF-ben