Idén több mint ezer forinttal költünk többet iskolakezdésre

2012. August 16.

2012-ben átlagosan 26.900 forintot terveznek költeni a magyar  internetezők az Árukereső.hu legfrissebb kutatása alapján 

Az Árukereső.hu piacvezető árösszehasonlító oldal idei kutatása szerint 2012-ben átlagosan 26.900 forintot terveznek költeni az internetezők, míg tavaly átlagosan 25.800 forintot terveztek költeni. A legnépszerűbb termékek listáját az írószerek, füzetcsomagok és természetesen a tankönyvek vezetik. Tavalyhoz képest kevesebben adnának ki több pénzt a jobb minőségért. Az iskolakezdés hallatán a férfiakat inkább „kirázza a hideg”, a nőket viszont kellemes izgalommal tölti el a gondolat. 

A válaszadók harmada 15 ezer Ft alatt tervez költeni, szintén harmaduk 15 ezer és 30 ezer Ft között, 34%-uk pedig 30, de akár 50 ezer forintnál többet is készül kiadni. Az idei 26.900 forintos átlagos tervezett költés 4%-kal több mint tavaly. Ebben szerepet játszhat többek között az infláció alakulása is.
A kutatásból kiderült, hogy kevesebbet költenek azok, akik már nyáron elkezdenek vásárolni, több boltban és az interneten is utánanéznek az áraknak és termékeknek. Idén az interneten keresők háromnegyede tervez az interneten is vásárolni. 6%-kal csökkent azok aránya, akik csak keresnek a neten, de nem vásárolnak, és további 6 %-kal nőtt azok aránya, akik hagyományos boltokban és az interneten is vásárolnak majd idén.

A vizsgált népesség fele általános iskolás, közel negyede pedig középiskolás gyermekének tervez vásárolni 2012 őszére. A válaszadók egyharmada főiskola, egyetem, illetve egyéb intézmény hallgatójaként tervez vásárolni az új tanévre.

Az ár fontosabb lett a minőségnél

Tanszercsomag vásárlásakor a válaszadók fele elsősorban a minőségre figyel, fele pedig leginkább az árra. Tavaly még jóval többen voltak azok, akik a minőségre helyezték a hangsúlyt. A tavalyi eredményekkel összehasonlítva szignifikánsan (10%-kal) nőtt azok aránya, akik számára a tornafelszerelés vásárlásakor döntő szempont az ár. Tanszercsomag vásárlásakor közel ugyanannyian mondják, hogy a minőség a legfontosabb, mint ahányan azt, hogy az ár. Tavaly jóval többen voltak, akik a minőséget tartották a leginkább szem előtt.

Az iskolakezdéshez szükséges termékek közül a leghosszabb használhatóságot az íróasztaltól várják el a szülők, míg például egy iskolatáska vagy tolltartó vásárlásánál átlagosan csupán két évre terveznek.
Évek óta jellemző a magyar vásárlókra, hogy a férfiak rövidebb használhatósági időt várnak el a felsorolt termékektől, mint a nők. Az iskolakezdéshez megvásárolandó termékek kiválasztásánál a szülők számára a tanár és a gyermek véleménye a legfontosabb, legkevésbé pedig a médiában megjelenő szakértők szavára adnak. Mások véleményén túl általában minden szülő azt tartja a legfontosabbnak, hogy az adott termék óvja a gyermek egészségét.

Egyre korábban jár mobil a gyereknek

Az idei kutatás szerint a gyerekek átlagosan 11 évesen kapják meg első mobiltelefonjukat szüleiktől. Tavaly még a 12 éves kor volt a jellemző, de úgy tűnik a szülők egyre korábban vesznek mobilt a gyerekeknek. Számítógép esetében átlagosan 10 éves korban kapják meg a gyerekek az első gépet. Az iskolakezdés kapcsán 10 vásárlóból 2 vesz ilyenkor számítógépet vagy laptopot. A válaszadók 6%-a vesz szeptemberre táblagépet, azaz tabletet.

Az Árukereső.hu 2012 augusztusában online kérdőívvel végzett felmérést a iskolakezdéshez kapcsolódó vásárlási szokásokról.

A teljes közlemény PDF-ben: arukereso_kozlemeny_B2S_20120816