Megkezdődött az utolsó vásárlási roham az iskolakezdés előtt! – Az Árukereső.hu közleménye

2011. August 24.

Megkezdődött az utolsó vásárlási roham az iskolakezdés előtt!
A tanszerek keresletének megugrása mellett most nyolcszor annyian vennének tabletet, mint tavaly ilyenkor

Kevesebb mint egy hét és megkezdődik a tanév, tehát csak pár napja maradt annak, aki mindent be akar szerezni a becsengetésre. A magyarok általában már a nyáron bevásárolnak, de a fogyasztók 20%-a csak ilyenkor, az utolsó napokban rohamozza meg a boltokat. Ne feledjük, hogy a nagyáruházak akciós újságai nem feltétlenül jó minőségű és valóban olcsó termékeket hirdetnek. Az árak tudatos összehasonlításával sok ezer forintot lehet könnyedén megspórolni. Évről évre egyre többen vásárolnak ilyenkor az interneten, ahol könnyen össze tudják vetni a boltok árait és magukat a termékeket, ráadásul ki se kell mozdulniuk a hőségbe!

Megnyolcszorozódott a tabletek iránti kereslet
Az Árukereső.hu piacvezető árösszehasonlító oldal adataiból például látszik, hogy a termékek árai ilyenkor akár 20%-ot is változhatnak. Ezekben a hetekben nagyon megnő bizonyos iskolakezdéshez kapcsolódó termékcsoportok kereslete. Úgy tűnik a középiskolások, vagy a felsőoktatási intézmények hallgatói közül egyre többen táblagépet vesznek: a nyár legvégén 8-szor annyian keresik vásárlási szándékkal a tabletet (pl. iPadet), mint egy évvel ezelőtt. Most látszik először, hogy a augusztus végén sokkal jobban megugrik a táblagépek kereslete, mint pl. az ilyenkor hagyományosan keresett nyomtatóké.

A magyarok harmada 15 ezer alatt, tizede 50 ezer felett költ iskolakezdéskor
Átlagosan 25.800 Ft-ot költenek a vásárlók ilyenkor. A magyarok harmada idén 15 ezret sem tud szánni a szükséges felszerelések megvásárlására, viszont 10-ből egy vásárló 50 ezer forintnál is többet költ a hetekben az iskolakezdéshez szükséges árucikkekre. Természetesen ilyenkor sokan költenek a szokásos írószerek és füzetcsomagok mellett ruházati termékekre, iskolatáskára, bútorra és elektronikai eszközökre is. Egyértelműen látszik, hogy a tanulók egyre fiatalabban kezdenek számítógépet is használni az házi feladatokhoz: a tanévre vásárolók több mint tizede ilyenkor laptopot is vesz.

12 éveseknek jár a mobil
A táblagépek mellett a mobiltelefonokat is sokan vesznek ilyenkor. Az Árukereső.hu legutóbbi, 1500 fő megkérdezésén alapuló kutatásából kiderült: a magyar szülők átlagosan 12 éves korban vesznek mobilt a gyereküknek. A tanév kezdetekor sok szülő biztos akar lenni benne, hogy bármikor el tudja érni a gyermeke, valamint ő is fel tudja hívni, ha szükséges.

Az adatok az Árukereső.hu 2011 júliusában 1500 fő megkérdezésén alapuló felméréséből származnak.

A teljes közlemény PDF-ben