Iskolakezdés 2011

2011. August 9.

Iskolakezdés 2011

A családok harmada idén 15 ezret sem tud szánni iskolakezdésre – a férfiak rövidebb időre terveznek, inkább online vásárolnak, ráadásul kirázza őket a hideg a tanévkezdés hallatán – a magyarok 80 százaléka már nyáron letudja a vásárlást az iskolai szezonra, derült ki az Árukereső.hu 1500 fő megkérdezésén alapuló kutatásából

A tanévkezdés szinte pénznyelővé válhat, ha bedőlünk minden akciót hirdető reklámújságnak, amelyek a tornacipőktől kezdve a laptopig, a füzetcsomagtól a hátizsákig minden szükségesnek tűnő tárgyat egyaránt vonzó áron ajánlanak. A rengeteg utánajárás, a nehézkes parkolás és a gyakran felkészületlen eladók helyett ma már sokan választják az internetes vásárlást, hisz otthonról kényelmesen összehasonlíthatják és megrendelhetik azokat a termékeket, amikre biztosan szükségük lesz.

Mennyi jut idén iskolakezdésre a magyar családban?
A válaszadók közel egyharmada több mint 30 ezer forintot tervez költeni a szeptemberi iskolakezdésre. Az Árukereső.hu által megkérdezettek egyharmadánál viszont idén 15 ezer forintnál is kevesebbet tudnak csak szánni a beiskolázására. 2011-ben Magyarországon egy családban átlagosan 25800 forintot terveznek költeni. A férfiak többet hajlandóak fizetni, mint a nők: a férfiak 37 százaléka, a nők 30 százaléka költene több mint 30 ezer forintot az iskolakezdésre.

A legtöbben már nyáron bevásárolnak
A válaszadók nagy többsége már a nyáron megvásárolja az iskolakezdéshez szükséges tanszereket, felszereléseket, közel 20 százalékuk azonban csak szeptemberben (az iskola megkezdése után) teszi meg ezt. Az előrelátó vásárlók általában több boltba látogatnak el, nagy százalékuk az interneten tájékozódik és vásárol. A szeptemberi vásárlók gyakran nem is tájékozódnak vásárlás előtt. Ők kevesebbet is terveznek költeni, mint az iskolakezdésre már nyáron felkészülők. Az interneten informálódók várhatóan többet hajlandóak költeni, szignifikánsan nagyobb az aránya körükben azoknak akik 30 ezer forintnál többet szánnak a vásárlásra!

Mit vásárolunk?
Füzetcsomag, írószerek és tankönyvek vásárlását tervezik legtöbben a válaszadók közül (kb. háromnegyedük) az iskolakezdésre. Laptopot, számítógépet a megkérdezettek hatoda vásárol most a tanévre. Kollégiumba „vonulni” és felszerelkezni az új életmód kellékeivel, kemény feladatot jelent minden fiatalnak. A drága tanszerek mellett a sokszor egy jó ébresztőórának és egy kávéfőzőnek veszik leginkább hasznát a hallgatók, hiszen ezek segítenek a legtöbbet a bulik, vagy az éjszakai magolások miatti másnaposságon.

A tanár véleménye szent, de olcsó is legyen, tartson is ki sokáig
A kutatás során kiderült, hogy a válaszadók számára az tanszerek minősége és ára közel azonos mértékben fontos. Az árnak a tanszercsomag vásárlásakor van a legnagyobb szerepe, holott, pl. egy iskolatáskával vagy akár egy számítógéppel összehasonlítva általában az árkülönbség sokkal kisebb.
Ennek az lehet az oka, hogy a tanszercsomagok esetén többnyire nincs nagy minőségi különbség a termékek (pl. füzetek, ceruzák) között, és egyenként sem kerülnek olyan sokba, hogy a pótlásuk annyira megterhelő legyen anyagilag, mint egy rosszul megválasztott tornacipő vagy egy számítógép esetében.
Az Árukereső.hu kutatása szerint az iskolatáska (vagy laptoptáska) és a tornaszerek vásárlásánál a minőség a legfontosabb a válaszadók többsége számára, ezeknél a termékeknél a kiválasztás során nagyon fontos a személyes kipróbálás, felpróbálás is. Az iskolához kapcsolódó felszerelések közül az íróasztaltól várják legtöbben a 3 évnél hosszabb használhatóságot, a gurulós széket és a laptopot a válaszadók több, mint 80 százaléka szeretné 3 évnél tovább használni. Az iskolatáskának, hátizsáknak a válaszadók kb. 70 százaléka szerint, a tolltartónak a válaszadók mintegy 80 százaléka szerint 1-3 évig kell használhatónak lennie. A férfiak rövidebb használhatósági időt várnak el a felsorolt termékektől, mint a nők.
A gyermek egészségének megóvását és a környezettudatosságot fontosabb szempontnak tartják a szülők annál, hogy a termék könnyen pótolható legyen. A legtöbbet a szülők a tanárok, tanítók véleményére adnak a választáskor – ilyenkor a pedagógus szempontjai messze fontosabbak a gyermekénél is. Nem tartják fontosnak azt, hogy a megvásárolandó termék hasonló legyen az osztálytársakéhoz. A férfiak és a nők között nagy különbség van a gyermek véleményének figyelembe vételében is: a nők körében sokkal többen tartják mérvadónak a gyerekük véleményét az iskolakezdéshez történő vásárláskor, mint a férfiak körében.

Ki várja már a sulikezdést?
Ugyan annyi válaszadó számára kellemes izgalom az iskolakezdés, mint ahányat kiráz a hideg tőle. Viszont, sokkal több férfi válaszolta azt, hogy az iskolakezdéstől „kirázza a hideg”, mint nő. A nők körében az iskolakezdést izgalommal várók aránya a nagyobb.

Az Árukereső.hu 2011 júliusában 1500 magyarországi internetező ökrében online kérdőívvel végzett felmérést. A kutatásban résztvevő válaszadók fele általános iskolásnak, egyharmada középiskolásnak keres tanszereket, hatoda pedig felsőfokú intézményben folytatott tanulmányaihoz vásárol eszközöket az iskolakezdésre.

A teljes közlemény PDF-ben