Indul a klímaszezon!

2011. July 12.

Indul a klímaszezon!
Most érdemes klímát választani, hogy később ne a kerüljünk meleg helyzetbe

Érdemes már most körülnéznünk a piacon, hogy jó döntést hozhassunk. Az Árukereső.hu árösszehasonlító oldalon az utóbbi hónapban már több ezren kerestek légkondicionálót. A piacvezető oldalra látogató havi két millió felhasználó keresési trendjei alapján készült felmérések hitelesen mutatják be, hogy az előrelátó és körültekintő vásárlók milyen berendezéseket választanak idén.

Milyen klímát vesznek az előrelátó vásárlók?

Az idei statisztikák szerint azok között akik időben, kellő előrelátással vásárolnak klímát, a legnépszerűbbek a közismert falra szerelhető split klímák: a vásárlók háromnegyede ezt választja.

A most vásárlók 86%-a 140.000 Ft alatt akart klímát választani, de a hűtési teljesítmény szempontjából minden második vásárló már a közepes, 2,9 és 4 KW közötti teljesítményű gépet választ. Csak a vásárlók egyharmada választja a legkisebb teljesítmény-kategóriát.
A márkák közül eddig a Midea és az LG vezetnek kis különbséggel, majd a Samsung, Fisher és Hajdú klímák következnek a hazai népszerűségi listán. Az Árukereső.hu oldalon jelenleg 1700 különböző légkondicionáló közül választhat a vásárló, hat szempont és a termék ára alapján össze is tudja hasonlítani a termékeket.

Ideális esetben nyáron a légkondicionáló hűsítő hatását élvezik az emberek, de sajnos sokan csak akkor vásárolnak klímát, amikor a kánikula már elviselhetetlenné válik. Ha a nagy melegben minden előzetes tájékozódás nélkül egy nagyáruházban megvesszük az akciós légkondicionálót, a legtöbbször később mégis izzadhatunk a dühtől és a melegtől. A hőség közepén megvásárolt legolcsóbb gépek gazdaságtalan működése, gyenge minősége, és a sürgősségéből adódó szakszerűtlen beszerelése végül sokkal több kiadást és gyenge hatást eredményeznek, mintha időben, előrelátóan választottunk volna klímát.

Mire kell figyelni?
Nagyon fontos a készülék zajszintje: a nappaliban kevésbé zavaró egy hangos gép, de a hálószobában, vagy dolgozószobában nagyon kellemetlen lehet. Oda kell figyelni arra is, hogy a helyiségben hova szereljük föl: általában nem a legegyszerűbb a legpraktikusabb, hisz nem szerencsés, ha közvetlenül a szobában tartózkodókra fújja a gép a hideget. Ennek akár komoly egészségügyi következményei lehetnek: a nyári nátha, meghűlés mellett akár ízületi bántalmakhoz is vezethet.
Meghatározó a készülék fogyasztása is. A gép minősége nagyban befolyásolja a gazdaságos üzemeltetést. A légkondicionáló berendezéseket is energia felhasználásuk alapján különböző kategóriákba lehet sorolni. Az EU-ban 2005 óta a háztartási gépeken kötelező feltüntetni az energiahatékonysági besorolásukat. A hatékonyságot A-G-ig betűvel jelzik, ahol az A-val jelölt a legjobb a G-vel jelölt pedig a leggyengébb energia felhasználást jelöli. A rendszerben pl. a B jelű termékek 10%-kal több energiát fogyasztanak, mint az A-s gépek. A szükségtelen energiafelhasználás pedig nem csupán a környezetünkre káros, hanem saját pénztárcánkat is indokolatlanul fogyasztja. Ezért is kell pontosan meghatározni a hűtőteljesítményt: ez függ a tér nagyságától, hőterhelésétől (fekvés, szigetelés, gépek stb.). Mindezek mellett még a szűrő típusára (pl. por, pollen, stb.) is oda kell figyelnünk.
Tehát láthatjuk, hogy az olcsó klíma gyakran drága, hiszen gazdaságtalan üzemelése miatt súlyos ezrekkel csapolja meg minden hónapban a pénztárcánkat, ráadásul az egészségünkre is rossz hatással lehet. Az online vásárlással pedig az izzasztó utánajárást is elkerülhetjük!

A teljes közlemény PDF-ben